Spring naar de inhoud

Programma

Hoe zouden we onze 10 aandachtspunten gekozen door de Hoeilander willen aanpakken voor de komende legislatuur :

Inspraak & participatie

Als absolute prioriteit : het digitaliseren van de maandelijkse gemeenteraad

Hieropvolgend sommen wij een aantal kanalen waar we als eerste potentieel zien :

1) via de adviesraden en deze dienen te worden gehoord
2) opgelijste voorstellen door de burger bespreekbaar met lokale beleid
3) indiening van verzoekschriften door de inwoner 
4) inspraakmomenten van burgerbudgetten
5) opvolging van klachtenbehandeling

Werkpunten:

De gemeente zou bvb wijkcomité’s kunnen oprichten, infoavonden organiseren een vragenuurtje inlassen op de gemeenteraad. Wij durven “het nieuwe burgeren” noemen. Een lokaal bestuur kan dagelijks vaststellen dat burgers in beweging zijn. Wij geloven absoluut dat burgers tot veel bereid zijn en er alles willen aan doen om de tussenruimte van een lokaal politiek beleid en hun leefwereld te dichten.

5 niet te verwaarlozen actiepunten :

1) zorgvuldig verbinding maken met de inwoner
2) de dynamiek van “doen” versterken
3) gelijke behandeling voor elke Hoeilander
4) de inwoner sturen en steunen in de richting van het algemeen belang
5) dialoog moet de basishouding zijn

Inspraak van jongeren in het beleid

Permanente dialoog met de jongeren, op die manier wordt met hen spreken en rekening houden een basishouding. Huis van het kind zou dit kunnen faciliteren door eigen aanbod te ontwikkelen.

Behoud Vlaamse karakter

Een nieuwe taal beheersen, opent de deur naar een cultuur en verrijkt het leven. In Hoeilaart is Nederlands de voertaal.  

Het  leven in Hoeilaart zou voor anderstaligen aangenamer en makkelijker zijn waardoor ze ook de rijke Vlaamse cultuur beter kunnen waarderen. 
We zouden kunnen waken over lessen die gegeven kunnen worden. Zij hebben de ervaring en vaardigheden die nodig zijn om anderstaligen de grammatica van het Nederlands uit te leggen en hen te trainen die te gebruiken. Een programma van die lessen dient te worden opgesteld, het sensibiliseren vanuit de gemeentediensten moet prioriteit krijgen.

Anderstaligen en nieuwe inwoners leren dan andere mensen van Hoeilaart kennen en waardering krijgen voor de moeite en het plezier dat andere anderstaligen ondervinden.

Veiligheid & handhaving

Veiligheid op gemeenteniveau een thema dat zeer sterk leeft in de lokale samenleving. Veiligheid wordt altijd doorgeschoven naar de politie, terwijl dat vaak niet nodig is.  Een lokaal bestuur kan immers zelf zeer veel in handen nemen, van preventie over sensibiliseren tot handhaven. Een coördinator integrale veiligheid binnen onze gemeentediensten aanstellen en beslissingen nemen wat we toevertrouwen aan de politie zou een eerste stap kunnen zijn.

Verkeersveiligheid blijft de grootste uitdaging. Verder dienen we ook te kijken naar expertise op het vlak van cybercrime, en de strijd tegen drug- en alcoholmisbruik. Met goede regels en afspraken tussen administratie, politie en beleid  kan je heel wat gaan aanpakken. Overleg met de korpschef, de coördinator integrale veiligheid en het politiecollege is een vereiste voor de toekomst. Het politiereglement herbekijken kan nuttig zijn.

Kortom , een afgestemd beleid met goede communicatie naar de politiediensten ,een rechterhand zoals een coördinator integrale veiligheid , het zal leiden tot een veilige gemeente.

Mobiliteit & wegeninfrastructuur

Eén van de kerntaken van een gemeentebestuur is ongetwijfeld het garanderen van een veilige en goed onderhouden weginfrastructuur voor elk type weggebruiker. Als inwoner maak je er dagelijks gebruik van en aangezien elke woning per definitie gelegen is aan de openbare weg heeft het wegennet een onmiskenbare invloed op onze leefbaarheid en levenskwaliteit.

Het kenmerkende van Hoeilaart is dat het als een soort van ‘corridor’ geprangd ligt tussen het Hoofdstedelijk gewest en een uitgestrekte verstedelijkte regio ten zuiden van de taalgrens die beiden inherent met elkaar verbonden zijn op sociaal-economisch en cultureel vlak. Dit gecombineerd met een significante bevolkingstoename in onze gemeente, de complexe toegang tot de grote verkeersassen Ring en E411 snelweg, de ontbrekende afslag naar Waterloo ter hoogte van Leonard etc… maakt dat het lokale weggennet disproportioneel zwaar belast wordt. In belangrijke mate als gevolg van doorgaand niet-bestemmingsverkeer.

Om deze complexe situatie het hoofd te bieden is een weldoordacht mobiliteitsbeleid van cruciaal belang. De hoge schuldgraad van de gemeente laat evenwel niet toe om op korte termijn alle nodige ingrijpende structurele werkzaamheden uit te voeren om aan alle problemen te verhelpen. Dit neemt niet weg dat het met gerichte maatregelen en beperkte ingrepen mogelijk moet zijn de bestaande verkeerstromen beter te sturen om de leefbaarheid en verkeersveiligheid voor de omwonenden alsook voor de (zwakke) weggebruikers te verbeteren.

Prioritair zijn hierbij de lokale wegen type 1 die de grootste toevloed aan wegverkeer te verwerken krijgen, grotendeels in residentieel gebied liggen en ook voor fietsers en voetgangers belangrijke verbindingswegen zijn. Op basis van uitgebreide verkeersmetingen (openbare telraamgegevens) zouden op korte termijn alvast een aantal quick wins moeten worden gerealiseerd om overdreven snelheid, sluipverkeer en andere onveilige situaties aan te pakken.

De bedoeling blijft vanzelfsprekend dat stapsgewijs de nodige budgetten worden opgetrokken om het lokale wegennet systematisch van structureel en preventief onderhoud te voorzien, alsook zorg en aandacht te besteden aan nette en keurig onderhouden voetpaden en trage wegen binnen de woonwijken en rond de schoolomgevingen.

Er moet ook meer worden ingezet op intergemeentelijk overleg om de hinder die gepaard gaat met werkzaamheden en andere infrastructurele ingrepen zoveel mogelijk te beperken. En om met vereende krachten blijvend druk uit te oefenen op de hogere overheden om de aansluitingen en doorstroom van transitverkeer via de bestaande gewestwegen op het snelwegennet te verbeteren.

Budgetbeheer zoals een goede huisvader

Er gaat nogal wat geld door de handen van het gemeentebestuur.  Zo’n goeie 25 miljoen euro per jaar. De gemeente int belastingen en geeft geld uit. Dat zijn uw en mijn centen. Onze centen.  Het is dus meer dan normaal dat het gemeentebestuur hierover zo duidelijk mogelijk uitleg verschaft.
De uitgaven gaan voor het grootste deel naar personeel en werking van de diensten. 

De gemeente kiest waarin ze gaat investeren. Hier zou al meteen moeten rekening gehouden worden met wat de burger belangrijk vindt.  Dat gebeurt onvoldoende. Het niet-investeren in wegen, voet- en fietspaden is volgens ons een slechte keuze. Nadien beslist de gemeente op welke manier ze gaat investeren. Men kan een project zeer duur laten uitvoeren of eerder toch wat kijken naar de kostprijs. Wij zouden de terechte bouw van het kinderdagverblijf minder kostelijk gemaakt hebben.

En hebben wij een sporthal nodig voor Belgische kampioenschappen? Volgens ons niet. Al die dure investeringen kosten zeer veel geld en de gemeente heeft dat volledig gefinancierd met leningen. Schulden. Dus niet verwonderlijk dat Hoeilaart een uitzonderlijk hoge schuldgraad kent (per inwoner). Algemeen wordt aangenomen dat een gemeente ernaar moet streven om inkomsten en uitgaven zoveel mogelijk in evenwicht te houden. Volgens de meest recente beschikbare jaarrekening van 2022 is ze daar niet in geslaagd. Er is een verlies van 730.000 euro. Het huidige gemeentebestuur laat dus “slechte” openbare financiën achter. De eerstkomende jaren zal maar weinig gebeuren in onze gemeente. Tenzij een onvermijdelijke belastingverhoging in 2025 en het terugbetalen van de leningen en de intresten. 

Het nieuw bestuur begint in 2025 aan een moeilijk financieel beleid.. Hopelijk doet ze dat als “een goede huisvader”.

Communicatie tussen gemeentediensten, inwoners & sociale huisvesting

Om zicht te krijgen op de aspecten die van belang zijn voor de kwali­teit van woningen en woonomgevingen alsook de communicatie tussen Hoeilanders en sociale-huisvestingsmaatschappijen dienen we in eerste instantie vanuit de gemeente en het politieke beleid aan de slag met bewonersbevragingen.

Vervolgens worden de contacten gelegd met de sociale-huisvestingsmaatschappijen en de resultaten van bevragingen voorgelegd. Hieropvolgend dienen de betrokken partijen samen in dialoog te gaan en te werken aan een actieplan.

De sociale- huisvestingsmaatschappij plukt de vruchten van hoe wij het willen noemen : bewonersparticipatie

De interactie dient van dichtbij te worden opgevolgd, lange wachttijden, niet worden gehoord, nalaten van opvolging mag niet worden getolereerd.

Verstedelijking van ons dorp

Wordt Hoeilaart onleefbaar, komen er te veel appartementen?
Zijn er te weinig publieke groenruimten en ontmoetingsplaatsen in onze kern ?
Liggen de Hoeilanders daar van wakker of is het een kleine minderheid die zich daar zorgen overmaakt?
 

De visie van de hogere overheid is dat de bevolkingsaangroei moet opgevangen worden in de woonkernen (goed bereikbaar door openbaar vervoer en voorzieningen) en dat open ruimte in het gebied buiten de kern zoveel als mogelijk moet gevrijwaard worden en zelfs versterkt. (algemeen omschreven als de bouwshift) 

De gemeente moet deze beleidsvisie concretiseren in RUP’s op basis van de op te maken gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen. (De gedeeltelijke herziening van het GRS (2021) geldt als ondersteuning  voor de opmaak van RUP kern+)

Een kwalitatieve en selectieve  verdichting van de woonkernen is dus aan de orde. Maar welke verdichting is nog gepast of wordt als aanvaardbaar beschouwd? Verdichting ja mits het waken over de Rup-Kern regels, megalomane bouwprojecten zijn uit den boze. Rekening blijven houden met de capaciteiten die onze gemeente kan bieden inzake zorg, kinderopvang, scholen en andere.