Op weg naar dictatuur
De lijn tussen democratie, autocratie en vervolgens dictatuur is bijzonder dun geworden. De eerste stap hiertoe was de hervorming van de kieswet met particratische maatregelen. De afschaffing van de opkomstplicht is dan weer een bijkomende vrijheid geweest.
Als liberale democratische vrijheidspartij moedigen wij de individuele vrijheid sterk aan en in eerste instantie lijkt of leek de aanpassing van de kieswet in Vlaanderen een pluspunt. Helaas is het tegendeel bewezen in vele steden en gemeenten. Handige trucs houden bepaalde beleidsvoerders nog meer en steviger in het zadel.
Geld maakt macht
Deze uitspraak kunnen we zeker verzilveren na de laatste verkiezing. In vele steden hebben de traditionele partijen veel kunnen investeren dank zij de rijkelijk gevulde partijkassen. Hoe kleurden de straatkanten niet met gele, rode en oranje borden. Het viel vooral op dat de kleur van N-VA overheerste. Maar ook bepaalde journalisten, die hand-en-span diensten krijgen van burgemeesters, orakelden de uitslagen alvorens de kiezer een zegje mocht doen in het kieshokje.
Prachtig voorbeeld is de vorige en thans huidige burgemeester van Hasselt. Weken voor 13 oktober 2024 zagen de journalisten de bui al hangen voor de N-VA burgemeester. Hij zou zware klappen krijgen, maar dankzij het kartel met Open VLD zou hij de verkiezingen winnen. En daarbij het publiekelijk geheime voorakkoord met dé Willy Claes en de afspraken met de vorige CD&V-burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Kortessem zorgden ervoor dat voormalig defensieminister Vandeput in het zadel blijft.
De eerste stap naar autocratie is gezet, niet alleen in Hasselt, maar ook in meerdere steden en gemeenten. En voorlopig zijn er nog uitzonderingen, waar de burgers de moed hadden tijdig uit bed te komen en alsnog hun stem uit te brengen.
Lage opkomst
Uiteraard is het de grootste vrijheid om te kiezen of je gaat kiezen. Maar de onvrede met de politiek vertaalt zich niet in een afstraffing van de dictatoriale, traditionele partijen. Op lokaal niveau zijn de mensen, die het verschil konden maken, gewoon thuis gebleven en zijn de partijmilitanten, al dan niet met volmachten, hun stem gaan uitbrengen.
Een eerste reactie van de Vlaamse regering was de opkomstplicht terug in te voeren, maar na analyse zijn ze van gedachte veranderd.
Mogelijk zien ze de toekomst rooskleurig als ook opkomstplicht voor de Vlaamse en bij uitstek de federale verkiezing wordt opgeheven. Stevenen we dan naar een systeem zoals in de Verenigde Staten?
Stemmen vanuit je luie zetel via itsme moet mogelijk zijn en de ellelange dure debatten zijn van zakkenvullende politici zijn overbodig […]
Voor U nodig
Daarom is het nodig dat onze partij, Voor U, een vaste voet vindt in het politieke landschap. Onze partij geeft om de individuele vrijheid, versterkt door burgerparticipatie en referendums zoals het Zwitsers model.
De toekomst is digitaal en het is mogelijk om applicaties uit te werken, zodat de meest precaire of ethische keuzes aan de burgers kunnen voorgelegd worden. Stemmen vanuit je luie zetel via itsme moet mogelijk zijn en de ellelange dure debatten zijn van zakkenvullende politici zijn overbodig zoals over de termijn waarbinnen abortus mag/kan/moet uitgevoerd worden of de voorwaarden om euthanasie te plegen.
De politiek wordt terug gebracht tot het dagelijks bestuur van het land/het gewest als goede ‘huiseigenaar’.
Serge Delvaux, voorzitter Samen Voor U Hasselt