De maand mei is ingeluid met een aantal zonnige weken. Dat is gepaard gegaan met de voorspelde toeloop naar verfrissing. Simultaan de klachten van drukte en overlast. Oude zeren die steeds de kop opsteken, doen politici weer grijpen naar allerlei monitoringtechnieken om toch net dat stapje dichter bij een autoritaire samenleving te zetten. Druktebarometers die meten waar u talrijk aanwezig bent, afsluiten van badsteden, meer politie op elke hoek van de dijk, schrappen van treinen en bewegingsvrijheid. Het lijkt de prijs te zijn die we betalen voor onze schamele 67 kilometer kustlijn. Maar moeten we echt die toer op? Een alternatief pleidooi voor een allicht onpopulaire maatregel, maar die wel meerdere vliegen in een klap slaat.
Stablimenti Balneari
Vorige zomer was ik, net als vele landgenoten, in Italië. Tijdens mijn meerdaagse bleef het kwik hangen tot net onder 40 graden, zonder wolkje aan de lucht. Enkele namiddagen zocht ik dus de verkoeling op aan de stranden van Lido di Ostia, de badplaats van de Italiaanse hoofdstad Rome. De stranden zijn er net, rustig, overzichtelijk en bewaakt. Het zijn immers private uitbaters, de zogeheten Stablimenti Balneari, die het nodige doen. Daar staat uiteraard iets tegenover: een toegangsticket van 6 euro, met supplementen naargelang de wens voor extra faciliteiten zoals strandstoelen en ligbedden. Het toegangsticket is inclusief kleedruimtes, toiletten en douches.
En daar wordt niet over gediscussieerd. Deze Stablimenti Balneari zijn helemaal geen punt. Enkel blije badgasten, of ze nu in gezinsverband zijn of als individu even willen deconnecteren. Nochtans staat Italië niet bekend om vijandelijk of discriminerend te zijn tegenover toerisme, of dat de Italianen altijd en overal ergens munt uit willen slaan. Zowel locals als toeristen aanvaarden dit geprivatiseerde systeem. Een kost die we perfect op delen van onze stranden ook zouden kunnen en mogen vragen.
Politiekerproblemen
Want joelende hangjongeren uit Brussel die dansen op luide Arabische muziek ga je niet hebben, omdat de regels van het etablissement moeten worden gevolgd. Daarmee is ook het “probleem-Van Grieken” van de baan, die geen grond meer heeft tot stemmingmakerij rond een bepaalde bevolkingsgroep. Dat geroep naar meer blauw op de dijk kunnen we gelijk parkeren.
Wat daarmee nog van tafel is geveegd, is het “probleem-De Caluwé”, die barometers uit de coronatijd wil invoeren. Metingen, tellers en systemen die veel aan de belastingbetaler kosten. In het geprivatiseerde systeem kan je online gewoon checken of bepaalde delen van het strand “volzet” of “uitverkocht” zijn. Het “probleem-Crombez” wordt eigenlijk hiermee ook verholpen, want zo is er geen (bad)stadinwaartse chaos meer en zijn wegblokkades overbodig.
Creatieve denkoefening nodig
Is het dan de bedoeling om elke vierkante centimeter van onze 67 km lange kustlijn te privatiseren? Uiteraard niet. Het gaat om hotspots waar de toestroom van mensen voorspelbaar druk is. Zo zijn de badsteden Oostende, Blankenberge en Knokke makkelijk bereikbaar met de trein en de wagen en vanzelfsprekende druktepunten. De aanwezige horeca en winkels in de badsteden zijn op zich ook al publiekstrekkers. We zullen meer moeten nadenken over een betere spreiding van de zonnekloppers en de badgasten. Dat houdt ook in dat we meer zullen moeten inzetten op toezichters die op meer stukken strand een groene vlag kunnen planten.
De problematiek rond overlast noopt tot een creatieve denkoefening om betere, structurele oplossingen te vinden voor slecht geanticipeerde situaties die elk jaar opnieuw de kop opsteken. Met telkens weer de verbazingwekkend slecht geïmproviseerde maatregelen waarbij de problematiek op een restrictieve wijze de kop wordt ingedrukt, of gewoon niet. De Caluwé die er niet in slaagt om tot een eenvormig beleid te komen, wat weer het failliet van het gouverneurschap en de provincie bewijst. Crombez die maar wat aan kerktorenpolitiek doet. En Van Grieken die achter zijn computer stokebrand speelt en niks aan de situatie doet.
Voor politiek heb je durvers nodig, geen amateurs. Privatiseer de stranden. Voilà, onpopulaire maatregel op tafel gegooid.
Henning Van Duffel, vicevoorzitter Voor U